Жом буряковий гранульований - екстрагована січка цукрових буряків, кормовий відхід цукробурякового виробництва, використовується для годівлі тварин. Цей продукт витримує довге зберігання і завдяки цьому є поширеним у тваринництві.
Гранульований висушений жом – сіро-зелені циліндри, діаметром 10 мм, містить до 88% сухої речовини.
Застосування
За поживністю жом займає середнє положення між вівсом і сіном, містить легко засвоювані речовини в 1,5 рази більше ніж сіно і майже стільки ж скільки овес. Жом - цінне джерело клітковини, яка є найкращим джерелом природної енергії. Крім того, буряковий жом є джерелом кальцію (при виробництві цукру, в процесі екстракції додають вапняк).
Переваги зберігання і транспортування жому бурякового гранульованого визнані всюди: економія місця і тривалий термін зберігання, а також можливість транспортування великої кількості на малих площах є сьогодні важливим чинником при калькуляції витрат.
Жом буряковий сухий, що виготовлений та відповідає вимогам ДСТУ 4647:2006 "Технічні умови. Жом сушений".
Основні показники наведені нижче:
Жом сушений гранульований
Таблиця 1 - Органолептичні показники
Показаник | Характеристика сушеного жому | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
без добавок | мелясованого | амідного | бардяного | амідомiнерального гранульованого | |||
Колір | Сірий | Сірий з коричневим відтінком | Сірий з коричневим відтінком | Темно-коричневий | Сірий з коричневим відтінком | ||
Запах | Специфiчний без затхлого, плісенного та інших сторонніх запахів |
Таблиця 2 - Фізико-хiмічні показники
Показаник | Характеристика сушеного жому | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
без добавок | мелясованого | амідного | бардяного | амідомiнерального гранульованого | ||||
Масова частка валоги, %, не більше | 14,0 | 14,0 | 14,0 | 14,0 | 14,0 | |||
Масова частка сирого протеїну, %, не менше | 0,7 | 0,7 | 0,7 | 0,7 | 25,0 | |||
Масова частка карбаміду що добавляється в розчині з мелясою, %, більше | - | - | 6,0 | - | 8,0 | |||
Масова частка механічних домішок, %, не більше | 1,5 | 1,5 | 1,5 | 1,5 | 1,5 | |||
Масова частка цукрози, %, не менше | - | 10,0 | - | - | - | |||
Масова частка незгранульованого жому, %, не більше | 10,0 | 10,0 | 10,0 | - | 10,0 | |||
Масова частка незгранульованого жому, %, не більше | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 | |||
Маса метало-магнітних домішок розмірами більше 2 мм і з гостримигранями, мг/кг, не більше | Не допускається | |||||||
|