РАДЕХІВСЬКИЙ ЦУКОР

Цікаве про цукровий буряк

Цікаве про цукровий буряк

Цукровий буряк – молода культура,вік якої налічує лише 200 років. Цукрові буряки є цінним попередником для багатьох сільськогосподарських культур,що підвищує загальну продуктивність польових сівозмін.

З історії походження цукрових буряків відомо, що їх було виведено з дикоростучих форм, які росли на узбережжі Середземного моря. Проте, цукровий буряк, таким, яким ми його знаємо, виник в результаті інтенсивної роботи селекціонерів. Наріжним каменем став 1747 рік, коли німецький вчений А. С. Маргграф виявив, що цукор, який до того добували з цукрової тростини також міститься і в цукрових буряках. В подальшому учень Маргграфа Ф. К. Аккард розпочав дослідження із селекції, технологій вирощування та переробки цукрових буряків на цукор. Він з кормових буряків відбирав білі форми. Зразок з білою м'якоттю, білою шкіркою, який лише головкою виступав з ґрунту виявився найбільш цукристим. У 1802 році Аккард одержав перший урожай чисто білого буряку з вмістом цукру 5-7%, який пізніше за місцем вирощування отримав назву сілезький білий. З одної тонни коренеплодів він добув лише 30 кг цукру.Першими на винахід А. С. Маргграфа звернули увагу  Пруссії, а вже за кілька років бурякове цукроваріння поширилося в Франції і стало одним з економічних пріоритетів Наполеона.

Початок вирощування цукрових буряків в Україні припадає на 1820 роки. У 1840 році граф О. Бобринський збудував у м. Сміла потужний цукровий завод і таким чином започаткувавширокий розвиток бурякоцукрової галузі в Україні. На кінець XIX ст. в країні було 280 цукрових заводів, площа під цукровими буряками досягала 500 тис. десятин (546 тис. га). В 1913 роцібуряки вирощували на площі 676 тис. га, валовий збір коренеплодів становив 11,3 млн тонн, урожайність – 16,8 т/га, споживання цукру на душу населення – 8,1 кг.

Сьогодні, цукровий буряк є однією з найважливіших технічних культур, яка розповсюджена в цілому світі і яка є сировиною для цукрової промисловості. Світове виробництво цукру перевищує 168 млн тонн, з яких близько 69% отримують з цукрової тростини і 31% - з цукрових буряків. Цукрові буряки вирощують у багатьох країнах світу.Близько 80 % усіх посівних площ та валового збору цукрових буряків припадає на Європу. Найбільші посівні площі цукрових буряків зосереджені  в Україні, Росії, Франції, США, Польщі, Німеччині, Італії, Румунії, Чехії, Словаччині, Англії, Бельгії, Угорщині.