24.05.2019
Чому цукор білий? Бо його відбілюють вапном.
А чи правда це?
Цукор вапном не відбілюють.
Але вапно використовують в технології виробництва цукру. Процес виробництва цукор є найскладнішим процесом в харчовій промисловості, та ми пояснимо його доступно.
Спочатку цукровий буряк подрібнюють.
Потім в дифузійному апараті з одного боку подається стружка, з іншого гаряча вода (68 градусів). Під дією часу і температури клітини бурякової стружки руйнуються і розкриваються, і сахароза виходить на поверхню стружки. Вода її забирає і утворюється дифузійний сік. Але в цьому соці є не лише розчинена сахароза, а й нецукри (білки, пектини та інші).
Щоб максимально забрати з дифузійного соку цукор, потрібно ці нецукри з нього видалити.
Якраз тут вступає в дію вапно. Вапно взаємодіє з газом СО2 і утворюється адсорбент (по типу активованого вугілля). Цей адсорбент притягує до себе всі нецукри. Простою мовою – утворюється осад з нецукрів. На наступній стадії технологічного процесу він виводиться, фільтрується і висушується. Знаємо ми цей осад під назвою дефекат, він використовується у с/г.
На цьому етапі роль вапна у технологічному процесі виробництва цукру завершена.