News

Sugar World 2017 – курс на покращення

Sugar World 2017 – курс на покращення

01.03.2017

28 лютого 2017 року в м. Києві відбувся І Міжнародний конгрес для виробників та переробників цукрових буряків Sugar World 2017, організатором якого виступила Національна асоціація цукровиків України «Укрцукор», який зібрав понад 400 ключових гравців цукрового ринку, що об’єднані єдиною метою – відродити «солодку» галузь країни.

Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий в ході офіційного відкриття конгресу зазначив, що минулий рік видався досить позитивним для галузі і наразі перед виробниками стоїть нова амбітна задача – вийти на 1 млн тонн  цукру на експорт в новому році: «Цей рік можна визначити як рік чіткої динаміки: на 25% виросли площі посіву в попередньому році, на 30% зросла цукросировина, на 40% більше цукру виготовили, тому така світова практика і динаміка дійсно вражає», - пояснив Міністр.

Підтримав профільного очільника відомства і голова Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор» Андрій Дикун відзначивши, що попри те, що кількість цукрових заводів скорочується, потужності збільшуються, був втрачений колосальний ринок на пострадянському просторі, але з іншого боку, є і позитивні моменти, адже завдяки сумлінним зусиллям виробників впроваджуються сучасні технології, в результаті чого маємо значний ріст виробництва, продуктивності та урожайності цукрових буряків: «Якщо говорити про важливість цукрової галузі: на сьогоднішній день, в площах посіву це  1%, з іншого боку це майже 100 тис. людей, які зайняті у виробництві цукрового буряка. Якщо подивитись на валове виробництво продукції, то від всього харчопрому цукрова галузь виробляє 6%, це майже 29 млрд грн  Якщо подивитись на гектари, то з 1 га валового доходу ми даємо майже 100 тис.  грн за цінами 2016 року. За 2016 рік цукрова галузь заплатила податків на 3 млн 350 млн грн – це надзвичайно багато. Окрім того, ви знаєте що 40% валютних надходжень країни дає агросектор, так цукрова галузь дає майже 230 млн доларів надходжень за 2016 р.», - зазначив Дикун.

Окрім прогнозів та планів на наступний сезон всі учасники обговорили перспективність виробництва біопалива та біоетанолу з цукрових буряків, відзначивши, що це дасть змогу не лише отримати додатковий дохід та зменшити витрати на виробництво, а й дозволить створити енергонезалежну країну.

Також, в рамках Sugar World 2017 працювала спеціальна виставкова зона, де компанії-партнери, серед яких: Higienix, KET, Syngenta, Adama, Stoller Ukraine, BMA, WOG, NORD, Betaseed, Alfa Smart Agro, KAHL, Seed Invest, TenCate, EnerDry, Maribo, Ag-Bag Україна, Агроскоп, Агротехніка, Укравтономгаз, Завод Кобзаренка, Екоплант, Штеферс презентували найсвіжіші новинки в сфері насіння, засобів захисту рослин та «розумних» технологій.

І Міжнародний конгрес для виробників та переробників цукрового буряку Sugar World 2017 став майданчиком для обміну досвідом та передовими технологіями від найкращих та найпотужніших представників галузі і дав поштовх до подальшого розвитку.